Welkom! 

Leuk dat je deze website bezoekt. Deze website is gemaakt door Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Elke vier jaar zijn we als veiligheidsregio verplicht een vierjarig beleidsplan op te stellen. Dit is een groot, tekstueel bestand. Om de inwoners, partners, gemeenten en het bestuur van Brabant-Noord meer mee te nemen in waar wij de komende vier jaar mee bezig zijn en hoe we samenwerken aan veiligheid, hebben we deze visuele website ontwikkeld. En deze website blijft tot en met 2027 in aanvulling.

De website is, net zoals het beleidsplan, opgedeeld in onze vier belangrijkste thema’s en ambities voor 2024 – 2027. Door praktische en concrete voorbeelden uit te lichten en met jullie te delen, krijg je een snelle indruk van de thema’s en ambities. Denk hierbij aan nieuwsberichten, tussentijdse mijlpalen, verhalen, mooie samenwerkingsvoorbeelden, etc. 

 

Kortom een verzameling stappen die we de komende jaren allemaal zetten, groot en minder groot, om invulling te geven aan ons beleidsplan.

Je kunt per thema de activiteiten/ontwikkelingen bekijken. Of je gaat direct naar de ambities. Uiteraard kan je ook van pagina naar pagina door het geheel bladeren om niks te missen.

Wil je iets weten over een van de onderwerpen? Of heb je een bijdrage? Stuur dan een e-mail naar communicatie@vrbn.nl

Benieuwd naar het gehele beleidsplan 2024-2027 ‘Samenwerken aan veerkracht en veiligheid’? Klik op de button hieronder.

Download het beleidsplan

Marie-Louise van Schaijk

 

 

 

 

Marie-Louise van Schaijk over
Samenwerken aan veerkracht en veiligheid
Caspar Pors - manager Brandweerzorg

 

 

 

 

Caspar Pors over
Ongevallen en branden
Teun van Deijck

 

 

 

 

Teun van Deijck over
Bedreiging vitale en digitale infrastructuur
Afbeelding trots video

 

 

 

 

Medewerkers over de organisatie
Peter Bandsma

 

 

 

 

Peter Bandsma over
Klimaat en natuur
Paul de Vet

 

 

 

 

Paul de Vet over Voorbereiden op het onbekende

 

Onze ambities en belangrijkste thema’s

 

Onze ambities

 


Slim samenwerken

 


Kennis en innovatie

 


Veerkracht en wendbaarheid

 


Mens en werk in balans

Voorbereiden op het onbekende


Klimaat en natuur

Ongevallen en branden

 

Bedreiging vitale en digitale infra­structuur


Klimaat en natuur

Door klimaatverandering wordt het weer extremer. Risico’s rondom langdurige droogte, hittegolven, extreem veel neerslag en overstromingen komen vaker voor. We zetten ons in en dragen bij aan het versterken van de regionale en landelijke samenwerking op het gebied van deze risico’s.

Natuurbrand

Juli 2024 – De aandacht voor (onbeheersbare) natuurbranden in Nederland wordt steeds groter. Dat kan ook niet anders, want onder de invloed van onder andere klimaatverandering is het niet de vraag óf, maar wannéér er een onbeheersbare natuurbrand uitbreekt. Voorheen lag het vraagstuk omtrent het bestrijden van natuurbranden enkel bij de brandweer, maar nu moet er breder actie worden ondernomen om de beheersbaarheid van natuurbranden te vergroten.

Lees meer over het bestrijden van natuurbranden

Lees ook over onze regionale samenwerking Handcrew Zuid-Nederland

Vijf ambities duurzaamheid

Duurzaamheid als rode draad

Maart 2024 – Met vijf ambities werken we toe naar een duurzame toekomst in 2040. Een toekomst die gezond, schoon, groen en eerlijk is. Dat begint bij onze eigen organisatie. 

Daarom werken we samen aan de gezondheid van onszelf én dragen ons gedrag en onze keuzes bij aan een duurzame en veilige (leef)omgeving voor onze inwoners.

Duurzaamheidsspecialist

Een mooie ontwikkeling is de start van een duurzaamheidsspecialist binnen team Huisvesting. Duurzaam bouwen is een belangrijk uitgangspunt bij nieuwbouwprojecten en dat krijgt extra aandacht met de start van een specialist.

Samenwerking bij hoogwater en extreem weer Noord-Brabant

Samenwerking bij hoogwater en extreem weer Noord-Brabant

Februari 2024 – Brabantse Waterschappen, veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat, Defensie en Provincie Noord-Brabant gaan bovenregionaal samenwerken om voorbereid te zijn op hoogwater en extreem weer in Noord-Brabant. Op verzoek van de partijen heeft de commissaris van de Koning een plan voor de bovenregionale strategie en aanpak geschreven.

Lees meer over deze strategie en aanpak

Energietransitie

In Nederland maken we de overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Nieuwe energiebronnen brengen ook nieuwe veiligheidsrisico’s met zich mee en vragen om nieuwe bestrijdingsmethodes. Veiligheidsregio Brabant-Noord heeft daarom een regiegroep Veilige Energietransitie (VET) opgericht om de organisatie en onze hulpdiensten voor te bereiden op de energietransitie en dit integraal te borgen in de organisatie.

Bevelvoerderstraining

Februari 2024 – Eén voorbeeld van het voorbereiden op de energietransitie betreft het organiseren van een bevelvoerderstraining ‘Veilige energietransitie, moderne voertuigen en brandstoffen’. Deze trainingen worden een paar keer per jaar georganiseerd zodat de hulpdiensten over voldoende kennis, kunde en materiaal beschikken om incidenten rond de energietransitie op een veilige manier te bestrijden.

Een specialist op het gebied van veilige energietransitie Frank van der Laak gaf een boeiende presentatie over alles wat we aan alternatieve brandstoffen tegen kunnen komen tijdens uitrukken. Van accu’s, zonnepanelen, waterstof, LNG, CNG en nog vele andere brandstoffen, werden door middel van enkele proefjes de bevelvoerders meegenomen in de materie. De aanwezigen waren zeer positief over de training en gaven aan dat de training echt van meerwaarde is voor bevelvoerders.

Casus Brand in een elektrisch voertuig

Casus Brand op een dak met zonnepanelen


Ongevallen en
branden

Incidenten zijn niet altijd te voorkomen. De maatschappij mag van de brandweer verwachten dat er op tijd passende hulp is. Maatschappelijke ontwikkelingen zorgen voor veranderende risico’s, industrieën worden complexer, kwetsbare groepen worden groter en kwetsbaarder. Dit vraagt naast vakmanschap ook om flexibiliteit, veerkracht en maatschappelijke betrokkenheid; om een toekomstbestendige brandweer.

gewone mensen bijzondere inzet

Bekijk video

Landelijke wervingscampagne brandweervrijwilligers

‘Brandweervrijwilligers: Gewone mensen, bijzondere inzet’

September 2024 – Circa 80% van alle Nederlandse brandweerlieden is vrijwilliger. De meesten combineren het brandweerwerk met een baan, gezin, hobby’s en een druk sociaal leven. Zij die zorgen voor onze veiligheid, branden blussen en dieren in nood helpen, zijn daarnaast bijvoorbeeld docent, bouwvakker of veilingmeester. Gewone mensen, net als jij en ik.

We laten graag de echte verhalen van brandweervrijwilligers zien. Bekijk eens de inspirerende video’s, of luister naar de Vurige Verhalen.

Lees meer over deze campagne 

Brandweerwedstrijden

Brandweer Megen en ‘s-Hertogenbosch in de landelijke finale vaardigheidstoetsen

September 2024 – Jaarlijks worden er in verschillende klasse de zogeheten vaardigheidstoetsen georganiseerd. In de volksmond brandweerwedstrijden genoemd. De wedstrijden worden georganiseerd door het ABWC (Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité). Brandweer Megen staat in de landelijke finale van de klasse Brandbestrijding en brandweer ‘s-Hertogenbosch in de landelijke finale Hoofdklasse.

Tijdens deze wedstrijden wordt een zo realistisch mogelijk brandweerscenario nagebootst wat door de deelnemende brandweerkorpsen zo snel, veilig en slim mogelijk moet worden opgelost. De vaardigheidstoetsen zijn bij uitstek waardevolle oefeningen om de operationele kennis en kunde te testen. Want vakbekwaam blijven is zeker zo belangrijk als vakbekwaam worden.

Deelname aan de brandweerwedstrijden zorgt ook voor teambuilding en sociale verbinding. Samen de strijd aan gaan verhoogt de onderlinge betrokkenheid, het plezier en motivatie. 

Lees het interview met de wedstrijdploeg van Megen en ‘s-Hertogenbosch

Handcrew Zuid-Nederland bestrijdt natuurbranden

Augustus 2024 – Door de klimaatverandering zijn hete en vooral droge periodes steeds vaker een realiteit én bedreiging, waardoor de kans op natuurbranden toeneemt. Eén Handcrew in Nederland – Overijssel – bleek niet meer toereikend. De zes Veiligheidsregio’s in Brabant, Zeeland en Limburg kwamen daarom samen tot een eigen team dat getraind is in natuurbrandbestrijding. Op 1 april 2023 werd Handcrew Zuid-Nederland operationeel.

Lees hoe de Handcrew Zuid-Nederland is ingeregeld


Voorbereiden op
het onbekende

We moeten rekening houden met onverwachte gebeurtenissen en ons daarop voorbereiden. Deze onvoorspelbare gebeurtenissen, die grote impact hebben worden ook wel ‘zwarte zwanen’ genoemd. In ons werkveld dringen sluimerende en complexere crises binnen met een maatschappelijk component.

Kennissessie veranderen doe je samen

Veranderen doe je samen

Oktober 2024 – Dat was het thema van de kennissessie en netwerkbijeenkomst van de sector crisisbeheersing en rampenbestrijding. Inspireren, innovatie en nadenken over de uitdagingen binnen de wereld van de crisisbeheersing stonden centraal. De deelnemers bogen zich in workshops over de onderwerpen: burgermoed, partners in de crisis en gedragsverandering.

Lees meer over deze kennissessie met onze partners

Brabant Alert zichtbaar op laptop en smartphone

 

Brabant Alert live

Oktober 2024 – Tijdens een incident in je omgeving, is het soms moeilijk om betrouwbare informatie te vinden. De website BrabantAlert.nl informeert je vanaf 1 oktober bij grote incidenten, rampen en crises in de gemeenten in Oost-Brabant. Én geeft informatie over hoe je jezelf beter kunt voorbereiden op rampen, crises en risico’s.

Bekijk hier het platform voor risico- en crisiscommunicatie

 

Doorontwikkeling operationeel informatieknooppunt

Juli 2024 – De maatschappij verandert snel. De afgelopen jaren zijn we geconfronteerd met uiteenlopende dreigingen en crises. Denk hierbij aan de corona- of Oekraïne-crisis. Om hier goed op in te kunnen (blijven) spelen veranderen we binnen Veiligheidsregio Brabant-Noord mee.

Lees meer over het operationele informatieknooppunt

Geodata op één centrale plek

Juni 2024 – Als veiligheidsregio moeten we snel kunnen anticiperen op de veranderende wereld. Dit doen we door veiligheidsrisico’s en de ontwikkeling daarvan vroegtijdig te (her)kennen. We maken hiermee een mooie stap met informatiegestuurd werken en dat houdt in dat we gebruik maken van betrouwbare informatie in ons werk. Begin juni hebben we een stevige basis hiervoor gelegd met de implementatie van de geo-viewer MapGallery.

Lees meer op onze website

Toekomstbestendige crisisorganisatie

Januari 2024 – Een nieuw regionaal crisisplan is sinds 1 januari 2024 van kracht. Met het oog op andersoortige crises en een veranderende omgeving, was het belangrijk om de crisisorganisatie mee te veranderen en het bestaande crisisplan te actualiseren.

De crisisorganisatie die we hadden, was vooral ingericht op acute flitsincidenten zoals een grote brand. Maar een crisis zoals de coronacrisis, of de opvang van vluchtelingen vraagt iets anders. Ook zorgden deze crises voor een andere, bredere kijk op de interregionale samenwerking bij een langdurige crises. Het nieuwe crisisplan gaat uit van meer flexibiliteit en een informatiegestuurde netwerkorganisatie. De wijzigingen vragen zorgvuldige borging. In 2024 gaat daarom veel aandacht uit naar zorgvuldige implementatie voor alle crisisfunctionarissen.

Lees meer over de realisatie van het nieuwe crisisplan

Bekijk hier het nieuwe crisisplan


Bedreiging vitale en digitale infrastructuur

We moeten rekening houden met onverwachte gebeurtenissen en ons daarop voorbereiden. Deze onvoorspelbare gebeurtenissen, die grote impact hebben worden ook wel ‘zwarte zwanen’ genoemd. In ons werkveld dringen sluimerende en complexere crises binnen met een maatschappelijk component.

Zorgrisicoprofiel corona

Regionaal zorgrisicoprofiel 2024

Juli 2024 – Waardoor kan de continuïteit van zorg in gevaar komen? In het regionaal zorgrisicoprofiel voor de regio’s Brabant-Noord en Midden- en West-Brabant staan vier incidenttypes beschreven die de grootste kans hebben om de beschikbaarheid van zorg te verstoren. Het gaat dan om crises waarbij de hele zorgketen wordt geraakt en interne processen worden verstoord. Het hebben van dit zorgrisicoprofiel is een belangrijke eerste stap. Het helpt de gehele zorgketen om zich individueel, maar vooral ook gezamenlijk voor te bereiden op deze andersoortige crises. Dit is belangrijker dan ooit!

Lees meer over het regionaal zorgrisicoprofiel

 

Onze ambities

Slim
samenwerken

Slim samenwerken met onze partners, bedrijven, inwoners en de maatschappij. Dat is nodig om de complexe uitdagingen waar we de komende jaren mee te maken krijgen op te pakken. Door slim samen te werken stimuleren wij ook mensen om zelfredzamer te worden en verantwoordelijkheid te nemen als dat kan.

Brabant Alert live

Bestrijden van natuurbranden

Samenwerking bij hoogwater en extreem weer Noord-Brabant

Handcrew Zuid-Nederland bestrijdt natuurbranden

Regionaal zorgrisicoprofiel 2024

Veerkracht en
wendbaarheid

Uitgaan van veerkracht en wendbaarheid, zowel voor onze organisatie als bij de aanpak van risico’s. Het is essentieel om ons voor te bereiden op flitsincidenten en langdurige crises. Het is echter onmogelijk om vooraf precies te weten welke incidenten of crises op ons afkomen, maar dát ze komen weten we wel.

Veranderen doe je samen

Nieuw crisisplan in werking

Kennis en
innovatie

We investeren in kennis en innovatie om zo nieuwe en complexere risico’s het hoofd te kunnen bieden. De complexe samenhang van risico’s zorgt dat innovatie en kennisontwikkeling van het grootste belang zijn.

Geodata op één centrale plek

Doorontwikkeling operationeel informatieknooppunt

Mens en werk
in balans

We leveren een bijdrage aan duurzame inzet van (nieuwe) medewerkers door te werken aan de gezondheid van onze medewerkers en aan de inclusiviteit van onze organisatie. Bij langdurige inzetten of crises verdelen we de last over vele schouders. Wij zorgen voor ‘goed werkgeverschap’, gaan daarom mee in de huidige ontwikkelingen en hebben oog voor de behoeften van onze mensen: mens en werk in balans.

Brandweer Megen en ‘s-Hertogenbosch in de landelijke finale vaardigheidstoetsen 

Duurzaamheid als rode draad